Midsommarkaka

  • 125 gr smör

  • 1 1/2 dl socker

  • 3 äggulor

  • rivet citronskal

  • 125 gr vetemjöl

  • 1/4 tsk bakpulver

  • 3 äggvitor

  • 15 sötmandlar

  • 4 matskedar socker

Rör smöret och sockret vitt och pösigt, blanda i gulorna en i taget samt citronskalet.
Blanda bakpulver å mjöl och rör ned det i smeten.
Vispa vitorna till skum.
Rör ner hälften av de slagna vitorna i smeten och häll den i en smord form.
Strö strimlad mandel över.
Blanda resten av vitorna med 4 matskedar socker och lägg marängmassan ovanpå.
Se till att marängmassan täcker hela kakan.
Grädda kakan i svag ugnsvärme 50-60 min.
Skär kakan i små fyrkanter.

Nedtecknat av min mormor Agnes Johansson i början av 50-talet.
Irmgard Henriksson