Majola

Namnet Majola kommer väl av Majolalampi, Rottnaälvens utvidgning nedanför.
Ronny Jansson

Majo(a)lamp= Bävertjärn i Mårbacken, Lekvattnet
Om man tittar närmare på ordet Majolalampi, så finner man att ändelsen -la är tillagd Majo och står för gård. I översättning till nutida svenska skulle det bli Bävergårdens tjärn.
Göran Johnsson

På Majola bodde jag de 4 första åren i mitt liv. Mamma och pappa, Hilda och Karl Mattsson, flyttade dit 1939 (tror jag) och flyttade därifrån till Sibila i maj 1944. På övervåningen bodde Elvy (tanta som jag kallade henne, det betydde Tant Elvy?) och Henning. Jag minns fortfarande hur rummen såg ut. Jag minns att jag var rädd för luffare Smålandspelle så när han gick förbi gömde jag mig på verandan. När det var mörkläggning och det lyste i en glipa i fönstret kom de från Östanå och påpekade det. Grannarna brydde sig. Pappa var inkallad och uppe i Norrland i början av 40-talet så mamma var ensam med mig ofta.
Hillevi Mattsson

Jag har många fina minnen från Majola. Jag flyttade med min far, mor och bror, Ivar, Linnea och Leif från Storfall 1959 till Majola. Då var jag 6 år och det skulle bli enklare för mig inför skolstart. Det var många barn i Mårbacken på den tiden och vi hade så kul. På tal om Majolalamp så minns jag den årliga majbrasan framför Majola mellan landsvägen och Majolalamp. Vi barn lånade cykelkärran av Sigurd på Östanå och så körde vi ihop ris till en jättestor brasa där hela Mårbacken samlades och firade in våren vid brasan.
Vi flyttade från Majola hösten 1965 då det brann soteld och det blev eldningsförbud. Vi fick ta nödbostad på övervåningen av Missionshuset i Lekvattnet. Det blev en praktisk lösning för mig i alla fall för jag gick då och läste och hade bara ett par hundra meter till kyrkan.
Lennart Olsson